Vliegveld Barra Airport, ook wel bekend als Barra Eoligarry Airport, is een uniek vliegveld gelegen op het eiland Barra in Schotland. Het is het enige vliegveld ter wereld waar de landingsbaan bestaat uit het strand.

Locatie

Barra Airport is gelegen aan de noordelijke kust van het eiland Barra, dat onderdeel uitmaakt van de Buiten-Hebriden. Het eiland is gelegen aan de westkust van Schotland en staat bekend om zijn prachtige stranden en ruige landschap. Het vliegveld is gelegen in de buurt van het dorpje Eoligarry, op ongeveer 10 kilometer afstand van de hoofdplaats Castlebay.

Bereikbaarheid

Hoewel Barra Airport een afgelegen locatie heeft, is het goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Er zijn veerdiensten die het eiland verbinden met het vasteland van Schotland, waardoor reizigers gemakkelijk met de auto naar het vliegveld kunnen komen. Daarnaast zijn er ook regelmatige busverbindingen vanuit Castlebay naar het vliegveld.

Aantal passagiers

Barra Airport is een klein vliegveld en verwerkt jaarlijks ongeveer 10.000 passagiers. Het is voornamelijk een regionaal vliegveld dat wordt gebruikt voor binnenlandse vluchten binnen Schotland. De meeste vluchten vanaf Barra Airport gaan naar Glasgow en Benbecula.

Unieke landingsbaan

Wat Barra Airport echt bijzonder maakt, is de landingsbaan die bestaat uit het strand. Bij vloed is de landingsbaan onder water en kunnen er geen vliegtuigen landen of opstijgen. De vluchtschema’s zijn dan ook afhankelijk van het getij. Het vliegveld heeft drie landingsbanen, die worden aangeduid als 07/25, 11/29 en 15/33, afhankelijk van de windrichting.

De landingsbaan van Barra Airport is een populaire attractie voor toeristen. Het is mogelijk om het strand te betreden en van dichtbij te zien hoe vliegtuigen landen en opstijgen. Het is een unieke ervaring om zo dicht bij de actie te zijn en de kracht van de vliegtuigen te voelen.

Faciliteiten

Hoewel Barra Airport een klein vliegveld is, zijn er toch enkele faciliteiten beschikbaar voor reizigers. Er is een kleine terminal met een wachtruimte en een café waar snacks en drankjes kunnen worden gekocht. Daarnaast is er ook een parkeerplaats voor auto’s en fietsen.

Wetenswaardigheden

– Barra Airport is wereldberoemd geworden door de BBC-documentaire “An Airport for All Seasons” uit 1983, waarin het dagelijkse leven op het vliegveld werd gevolgd.

– Het vliegveld heeft geen verkeerstoren. De piloten communiceren rechtstreeks met de luchtverkeersleiding via de radio.

– Barra Airport is ook bekend om zijn jaarlijkse Beach Landing Competition, waarbij piloten strijden om de beste landing op het strand.

– Het vliegveld heeft een landingsbaan van ongeveer 800 meter lang, wat voldoende is voor de kleinere vliegtuigen die er landen.

Al met al is Barra Airport een uniek vliegveld met een bijzondere landingsbaan op het strand. Het is een populaire attractie voor zowel toeristen als luchtvaartliefhebbers. Met zijn prachtige locatie en beperkte aantal passagiers is het een ideale bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een unieke ervaring.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *