Aberdeen Airport, ook wel bekend als Aberdeen International Airport, is een belangrijk vliegveld gelegen in Aberdeen, Schotland. Het is de derde drukste luchthaven van Schotland en biedt een breed scala aan nationale en internationale vluchten aan.

Locatie

Aberdeen Airport is gelegen in Dyce, ongeveer 9,3 kilometer ten noordwesten van het stadscentrum van Aberdeen. De luchthaven ligt dicht bij de Noordzee en is omgeven door prachtige landschappen. Het is een ideale locatie voor reizigers die zowel de stad als de natuur willen verkennen.

Bereikbaarheid

Aberdeen Airport is goed bereikbaar met verschillende vervoersmiddelen:

 • Auto: Het vliegveld is gemakkelijk te bereiken via de A96, die aansluit op de belangrijkste snelwegen in de omgeving. Er zijn voldoende parkeermogelijkheden beschikbaar voor zowel korte als lange termijn.
 • Bus: Er zijn regelmatige busdiensten die Aberdeen Airport verbinden met het stadscentrum en andere nabijgelegen steden. Dit is een betaalbare en handige optie voor reizigers zonder eigen vervoer.
 • Trein: Het treinstation van Dyce ligt op slechts een paar minuten afstand van de luchthaven. Er zijn frequente treindiensten die reizigers naar verschillende bestemmingen in Schotland brengen.

Aantal passagiers

Aberdeen Airport verwelkomt jaarlijks miljoenen passagiers. In 2019 bedroeg het aantal passagiers meer dan 3,1 miljoen. Het vliegveld heeft een gestage groei doorgemaakt in de afgelopen jaren en blijft een belangrijke hub voor zowel zakelijke als recreatieve reizigers.

Faciliteiten

Aberdeen Airport biedt een breed scala aan faciliteiten om het reizen zo comfortabel mogelijk te maken:

 • Winkels en restaurants: Er zijn diverse winkels en restaurants beschikbaar waar reizigers kunnen genieten van een maaltijd of hun laatste aankopen kunnen doen.
 • Lounges: Voor reizigers die op zoek zijn naar extra comfort en privacy, zijn er lounges beschikbaar waar ze kunnen ontspannen en werken.
 • Autoverhuur: Verschillende autoverhuurbedrijven hebben vestigingen op de luchthaven, waardoor reizigers gemakkelijk een auto kunnen huren om de omgeving te verkennen.
 • Hotels: In de directe omgeving van Aberdeen Airport zijn er verschillende hotels beschikbaar voor reizigers die een overnachting nodig hebben.

Wetenswaardigheden

Enkele interessante feiten en wetenswaardigheden over Aberdeen Airport zijn:

 • Aberdeen Airport heeft een van de langste landingsbanen in het Verenigd Koninkrijk, met een lengte van 2.165 meter.
 • De luchthaven heeft een helikopterterminal die wordt gebruikt voor offshore-activiteiten in de Noordzee.
 • Aberdeen Airport heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de “Best European Airport” award in 2017.
 • De luchthaven speelt een belangrijke rol in de olie- en gasindustrie, vanwege de nabijheid van de Noordzee-olievelden.

Al met al is Aberdeen Airport een belangrijke luchthaven in Schotland, die reizigers een gemakkelijke toegang biedt tot de prachtige stad Aberdeen en de omliggende natuurlijke schoonheid. Met goede bereikbaarheid, moderne faciliteiten en een groeiend aantal passagiers, blijft Aberdeen Airport een belangrijke speler in de luchtvaartindustrie.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *