Vliegbasis Volkel, ook wel bekend als vliegveld Vliegbasis Volkel EHVK, is een militair vliegveld gelegen in de provincie Noord-Brabant, in de gemeente Uden. Het vliegveld is eigendom van de Koninklijke Luchtmacht en wordt gebruikt voor zowel militaire als civiele doeleinden.

Locatie

Vliegbasis Volkel is gelegen in het zuiden van Nederland, op ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van ‘s-Hertogenbosch. Het vliegveld ligt in een landelijke omgeving, omringd door weilanden en akkers. De nabijheid van de vliegbasis tot de A50 maakt het gemakkelijk bereikbaar met de auto.

Bereikbaarheid

Vliegbasis Volkel is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Voor bezoekers die met de auto komen, is er voldoende parkeergelegenheid beschikbaar op het terrein van de vliegbasis. Het vliegveld is te bereiken via de afslag Volkel op de A50. Vanaf daar volgt men de borden richting de vliegbasis.

Voor bezoekers die liever met het openbaar vervoer reizen, is er een busverbinding vanaf het treinstation in Uden naar de vliegbasis. De bus stopt op loopafstand van de ingang van het vliegveld. Het is raadzaam om vooraf de dienstregeling van de bus te raadplegen, aangezien deze niet frequent rijdt.

Aantal passagiers

Vliegbasis Volkel is primair een militair vliegveld en heeft daarom geen reguliere passagiersvluchten. Het vliegveld wordt echter wel regelmatig gebruikt voor militaire oefeningen en trainingen, waarbij ook buitenlandse militairen betrokken kunnen zijn. Hierdoor kan het aantal passagiers op het vliegveld variëren.

Wetenswaardigheden

– Vliegbasis Volkel is een van de twee vliegbases in Nederland waar F-16 gevechtsvliegtuigen gestationeerd zijn. De andere vliegbasis is Leeuwarden.

– Het vliegveld heeft een start- en landingsbaan van 3.048 meter lang, waardoor het geschikt is voor het ontvangen van grote militaire vliegtuigen.

– Naast de Koninklijke Luchtmacht wordt het vliegveld ook gebruikt door de NAVO en andere internationale partners voor gezamenlijke oefeningen en trainingen.

– Vliegbasis Volkel heeft een eigen vliegtuigmuseum, genaamd het Militaire Luchtvaart Museum. Hier kunnen bezoekers meer te weten komen over de geschiedenis van de luchtmacht en verschillende vliegtuigen bewonderen.

– Het vliegveld organiseert regelmatig open dagen, waarbij het publiek de kans krijgt om een kijkje te nemen achter de schermen van de vliegbasis en de vliegtuigen van dichtbij te bekijken.

Al met al is vliegbasis Volkel EHVK een belangrijk militair vliegveld in Nederland. Met zijn strategische ligging, goede bereikbaarheid en diverse activiteiten trekt het vliegveld zowel militairen als geïnteresseerde bezoekers aan. Het vliegveld speelt een belangrijke rol in de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis en blijft een belangrijk onderdeel van de Koninklijke Luchtmacht.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *