Het vliegveld Boedapest, ook wel bekend als de Budapest Ferenc Liszt International Airport, is het grootste en drukste vliegveld van Hongarije. Het is gelegen in de hoofdstad Boedapest en dient als belangrijkste toegangspoort tot het land. Met zijn moderne faciliteiten en uitgebreide netwerk van bestemmingen is het vliegveld een belangrijke schakel in het internationale luchtverkeer.

Locatie

Het vliegveld Boedapest ligt ongeveer 16 kilometer ten zuidoosten van het stadscentrum van Boedapest. Het is gelegen in de wijk Ferihegy, vandaar de naam Ferenc Liszt International Airport. De locatie van het vliegveld zorgt voor een gemakkelijke toegang tot de stad en de omliggende regio’s.

Bereikbaarheid

Het vliegveld Boedapest is goed bereikbaar met verschillende vervoersmiddelen. Hieronder volgt een opsomming van de mogelijkheden:

 • Auto: Het vliegveld is bereikbaar via de snelweg M0, die rondom Boedapest loopt. Er zijn voldoende parkeermogelijkheden bij het vliegveld.
 • Openbaar vervoer: Er zijn verschillende buslijnen die het vliegveld verbinden met het stadscentrum en andere delen van Boedapest. Daarnaast is er een treinstation op het vliegveld, waarvandaan treinen vertrekken naar diverse bestemmingen in Hongarije.
 • Taxi: Er zijn voldoende taxi’s beschikbaar bij het vliegveld. Het is raadzaam om vooraf een betrouwbare taximaatschappij te kiezen om onnodige kosten te voorkomen.

Aantal passagiers

Het vliegveld Boedapest verwelkomt jaarlijks miljoenen passagiers. In 2019 bedroeg het aantal passagiers meer dan 16 miljoen, waarmee het vliegveld een recordaantal bereikte. Het aantal passagiers blijft jaarlijks groeien, mede dankzij de toenemende populariteit van Boedapest als toeristische bestemming.

Faciliteiten

Het vliegveld Boedapest biedt een breed scala aan faciliteiten om het reizigers zo comfortabel mogelijk te maken. Enkele van de belangrijkste faciliteiten zijn:

 • Winkels en restaurants: Er zijn tal van winkels en restaurants op het vliegveld waar reizigers kunnen genieten van een breed scala aan producten en gerechten.
 • Duty-free winkels: Passagiers die naar een bestemming buiten de Europese Unie reizen, kunnen profiteren van belastingvrije winkels op het vliegveld.
 • Lounges: Er zijn verschillende lounges op het vliegveld waar passagiers kunnen ontspannen en genieten van comfortabele zitplaatsen, gratis wifi en andere voorzieningen.
 • Hotels: In de directe omgeving van het vliegveld zijn diverse hotels te vinden voor reizigers die een overnachting nodig hebben.
 • Autoverhuur: Verschillende autoverhuurbedrijven zijn aanwezig op het vliegveld, waardoor reizigers gemakkelijk een auto kunnen huren om de stad en het land te verkennen.

Wetenswaardigheden

Naast de gebruikelijke faciliteiten zijn er ook enkele interessante wetenswaardigheden over het vliegveld Boedapest:

 • Het vliegveld is vernoemd naar de beroemde Hongaarse componist Franz Liszt.
 • Er zijn twee terminals op het vliegveld: Terminal 2A en Terminal 2B. Terminal 2A wordt voornamelijk gebruikt voor Schengen-vluchten, terwijl Terminal 2B wordt gebruikt voor niet-Schengen-vluchten.
 • Het vliegveld heeft een uitgebreid netwerk van bestemmingen, met vluchten naar meer dan 100 steden wereldwijd.
 • Er zijn plannen om het vliegveld verder uit te breiden om aan de groeiende vraag te voldoen. Dit omvat onder andere de bouw van een nieuwe terminal en de uitbreiding van de start- en landingsbanen.

Al met al is het vliegveld Boedapest een belangrijke hub in het internationale luchtverkeer. Met zijn gunstige locatie, goede bereikbaarheid en uitgebreide faciliteiten is het vliegveld een ideale keuze voor reizigers die Hongarije willen bezoeken of overstappen naar andere bestemmingen. Of je nu op zoek bent naar een ontspannen vakantie of een zakelijke reis, het vliegveld Boedapest biedt alles wat je nodig hebt voor een comfortabele en aangename reiservaring.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *