Henri Coandă International Airport, ook wel bekend als Otopeni Airport, is het grootste en drukste vliegveld van Roemenië. Het is gelegen in de buurt van de hoofdstad Boekarest, op ongeveer 16 kilometer ten noorden van het stadscentrum. Het vliegveld is vernoemd naar Henri Coandă, een Roemeense uitvinder en pionier op het gebied van de luchtvaart.

Locatie

Henri Coandă International Airport is gelegen in de gemeente Otopeni, in het district Ilfov. Het vliegveld ligt op een gunstige locatie, dicht bij de belangrijkste snelwegen en openbaar vervoersverbindingen. Dit maakt het gemakkelijk bereikbaar voor zowel binnenlandse als internationale reizigers.

Bereikbaarheid

Er zijn verschillende manieren om Henri Coandă International Airport te bereiken. Hieronder volgt een overzicht van de meest gebruikte vervoersmiddelen:

 • Auto: Het vliegveld is bereikbaar via de DN1-snelweg, die Boekarest verbindt met andere grote steden in Roemenië. Er zijn voldoende parkeermogelijkheden beschikbaar voor reizigers die met de auto komen.
 • Bus: Er zijn regelmatige busdiensten die het vliegveld verbinden met het stadscentrum van Boekarest en andere nabijgelegen steden. Deze bussen bieden een betaalbare en handige manier van reizen.
 • Taxi: Reizigers kunnen ook gebruik maken van taxi’s om naar het vliegveld te komen. Er zijn verschillende taxibedrijven die diensten aanbieden tegen redelijke tarieven.
 • Openbaar vervoer: Het vliegveld is ook bereikbaar met de trein. Er is een treinstation in de buurt van het vliegveld, waarvandaan treinen vertrekken naar verschillende bestemmingen in Roemenië.

Aantal passagiers

Henri Coandă International Airport is een van de drukste luchthavens in Oost-Europa. Het aantal passagiers dat jaarlijks gebruik maakt van het vliegveld blijft gestaag groeien. In 2019 bedroeg het aantal passagiers meer dan 14 miljoen, een stijging ten opzichte van voorgaande jaren.

Faciliteiten

Henri Coandă International Airport biedt een breed scala aan faciliteiten en diensten om het reizigers zo comfortabel mogelijk te maken. Enkele van de belangrijkste faciliteiten zijn:

 • Winkels en restaurants: Het vliegveld heeft een verscheidenheid aan winkels en restaurants waar reizigers kunnen winkelen en genieten van een maaltijd voordat ze aan boord gaan.
 • Duty-free winkels: Er zijn duty-free winkels beschikbaar waar reizigers belastingvrije producten kunnen kopen.
 • Wi-Fi: Het vliegveld biedt gratis Wi-Fi-toegang voor alle passagiers, zodat ze verbonden kunnen blijven tijdens hun reis.
 • Bagageopslag: Er zijn bagageopslagfaciliteiten beschikbaar voor reizigers die hun bagage willen achterlaten tijdens een tussenstop of overstap.
 • Autoverhuur: Verschillende autoverhuurbedrijven hebben vestigingen op het vliegveld, waardoor reizigers gemakkelijk een auto kunnen huren voor hun verblijf in Roemenië.

Wetenswaardigheden

Naast de gebruikelijke faciliteiten en diensten, zijn er ook enkele interessante wetenswaardigheden over Henri Coandă International Airport:

 • De luchthaven heeft twee terminals: Terminal 1 en Terminal 2. Terminal 1 wordt voornamelijk gebruikt voor binnenlandse vluchten, terwijl Terminal 2 wordt gebruikt voor internationale vluchten.
 • Henri Coandă International Airport is de thuisbasis van de nationale luchtvaartmaatschappij van Roemenië, TAROM. TAROM biedt vluchten naar verschillende bestemmingen in Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
 • Het vliegveld heeft een modern en efficiënt bagagesysteem, waardoor de verwerking van bagage snel en soepel verloopt.
 • Henri Coandă International Airport heeft verschillende prijzen en onderscheidingen ontvangen voor zijn uitstekende dienstverlening en faciliteiten.

Al met al is Henri Coandă International Airport een belangrijke luchthaven in Oost-Europa, die jaarlijks miljoenen passagiers verwelkomt. Met zijn gunstige locatie, goede bereikbaarheid en uitgebreide faciliteiten, biedt het vliegveld een comfortabele en efficiënte reiservaring voor zowel binnenlandse als internationale reizigers.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *