Oslo Gardermoen is het belangrijkste vliegveld van Noorwegen en bevindt zich ongeveer 50 kilometer ten noorden van Oslo, de hoofdstad van het land. Het vliegveld is vernoemd naar de nabijgelegen plaats Gardermoen en is een belangrijk knooppunt voor zowel binnenlandse als internationale vluchten.

Locatie

Het vliegveld Oslo Gardermoen ligt in de gemeente Ullensaker, in de provincie Akershus. Het is strategisch gelegen nabij de E6, de belangrijkste snelweg van Noorwegen, waardoor het gemakkelijk bereikbaar is met de auto. Bovendien is er een uitgebreid netwerk van openbaar vervoer dat het vliegveld verbindt met Oslo en andere steden in de omgeving.

Bereikbaarheid

Oslo Gardermoen is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er zijn regelmatige treinverbindingen vanuit Oslo en andere steden in Noorwegen. De treinreis van Oslo naar het vliegveld duurt ongeveer 20 minuten. Daarnaast zijn er ook busverbindingen die het vliegveld verbinden met verschillende steden en dorpen in de omgeving.

Met de auto is het vliegveld Oslo Gardermoen gemakkelijk te bereiken via de E6. Er zijn voldoende parkeermogelijkheden beschikbaar, zowel voor kort als lang parkeren. Daarnaast zijn er ook verschillende autoverhuurbedrijven op het vliegveld voor reizigers die een auto willen huren.

Aantal passagiers

Oslo Gardermoen is het drukste vliegveld van Noorwegen en verwerkt jaarlijks miljoenen passagiers. In 2019 bedroeg het aantal passagiers meer dan 28 miljoen. Het vliegveld heeft twee terminals, waarvan Terminal 2 de grootste is. Het biedt een breed scala aan faciliteiten en diensten om aan de behoeften van de passagiers te voldoen.

Faciliteiten

Het vliegveld Oslo Gardermoen beschikt over een uitgebreid aanbod aan faciliteiten en diensten. Hieronder volgt een opsomming van enkele belangrijke voorzieningen:

  • Winkels en boetieks
  • Restaurants en cafés
  • Duty-free winkels
  • Banken en geldautomaten
  • Bagageopslag
  • Gratis wifi
  • Reisbureaus
  • Medische diensten
  • Kinderspeelplaatsen

Daarnaast zijn er ook lounges beschikbaar voor passagiers die extra comfort en privacy wensen. Het vliegveld heeft ook een uitgebreid aanbod aan autoverhuurbedrijven, hotels en conferentiefaciliteiten.

Wetenswaardigheden

Oslo Gardermoen heeft een interessante geschiedenis. Het vliegveld werd geopend in 1998 ter vervanging van het oude vliegveld Fornebu, dat niet langer kon voldoen aan de groeiende vraag. Sindsdien heeft Oslo Gardermoen zich ontwikkeld tot een modern en efficiënt vliegveld dat internationale erkenning heeft gekregen.

Het vliegveld Oslo Gardermoen is ook bekend om zijn duurzaamheidsinspanningen. Het heeft verschillende milieuvriendelijke initiatieven geïmplementeerd, zoals het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en het verminderen van de CO2-uitstoot. Het vliegveld streeft ernaar om een voorbeeld te zijn op het gebied van duurzaamheid in de luchtvaartindustrie.

Al met al is het vliegveld Oslo Gardermoen een belangrijke toegangspoort tot Noorwegen en biedt het reizigers een breed scala aan faciliteiten en diensten. Met zijn gunstige locatie, goede bereikbaarheid en duurzaamheidsinspanningen is het vliegveld een uitstekende keuze voor zowel binnenlandse als internationale reizigers.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *