Het vliegveld Brno-Tuřany, ook wel bekend als de Brno Airport, is een internationaal vliegveld gelegen in de stad Brno, Tsjechië. Het vliegveld is vernoemd naar de nabijgelegen stad Tuřany, die op ongeveer 7 kilometer afstand van het vliegveld ligt. Het is het tweede grootste vliegveld van Tsjechië en speelt een belangrijke rol in de luchtvaartindustrie van het land.

Locatie

Het vliegveld Brno-Tuřany is gelegen in het zuidoosten van Tsjechië, in de regio Zuid-Moravië. Het bevindt zich op ongeveer 200 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Praag. De locatie van het vliegveld is gunstig, omdat het zich dicht bij de stad Brno bevindt, de op een na grootste stad van Tsjechië. Dit maakt het vliegveld gemakkelijk bereikbaar voor zowel binnenlandse als internationale reizigers.

Bereikbaarheid

Het vliegveld Brno-Tuřany is goed bereikbaar met verschillende vervoersmiddelen. Hieronder volgt een overzicht van de bereikbaarheid van het vliegveld:

 • Auto: Het vliegveld is bereikbaar via de snelweg D1, die Praag met Brno verbindt. Er zijn voldoende parkeermogelijkheden bij het vliegveld voor zowel kort als lang parkeren.
 • Openbaar vervoer: Er is een regelmatige busverbinding tussen het vliegveld en het centrum van Brno. De reistijd bedraagt ongeveer 20 minuten.
 • Taxi: Er zijn verschillende taxibedrijven die diensten aanbieden van en naar het vliegveld. Het is raadzaam om vooraf een taxi te reserveren om onnodig wachten te voorkomen.

Aantal passagiers

Het vliegveld Brno-Tuřany heeft de afgelopen jaren een gestage groei doorgemaakt in het aantal passagiers. Hieronder volgt een overzicht van het aantal passagiers dat het vliegveld heeft verwerkt in de afgelopen jaren:

 • In 2015: 412.257 passagiers
 • In 2016: 463.319 passagiers
 • In 2017: 511.234 passagiers
 • In 2018: 576.176 passagiers
 • In 2019: 612.094 passagiers

Deze cijfers tonen aan dat het vliegveld Brno-Tuřany steeds populairder wordt onder reizigers en dat het aantal passagiers jaarlijks blijft groeien.

Wetenswaardigheden

Naast de bereikbaarheid en het aantal passagiers zijn er nog enkele andere wetenswaardigheden over het vliegveld Brno-Tuřany:

 • Luchtvaartmaatschappijen: Het vliegveld wordt bediend door verschillende luchtvaartmaatschappijen, waaronder Ryanair, Wizz Air en Smartwings. Deze maatschappijen bieden vluchten aan naar diverse bestemmingen in Europa.
 • Faciliteiten: Het vliegveld beschikt over moderne faciliteiten, waaronder restaurants, winkels en autoverhuurbedrijven. Er is ook gratis wifi beschikbaar voor passagiers.
 • Vrachtvervoer: Naast passagiersvluchten speelt het vliegveld Brno-Tuřany ook een belangrijke rol in het vrachtvervoer. Het heeft een vrachtafdeling die vrachtvluchten afhandelt en vrachtmaatschappijen bedient.
 • Uitbreidingsplannen: Het vliegveld Brno-Tuřany heeft plannen voor verdere uitbreiding om aan de groeiende vraag te voldoen. Er zijn plannen om de terminal uit te breiden en nieuwe bestemmingen toe te voegen aan het vluchtaanbod.

Al met al is het vliegveld Brno-Tuřany een belangrijke speler in de luchtvaartindustrie van Tsjechië. Met zijn gunstige locatie, goede bereikbaarheid en groeiend aantal passagiers, is het vliegveld een belangrijke hub voor zowel binnenlandse als internationale reizigers. Met moderne faciliteiten en plannen voor verdere uitbreiding, blijft het vliegveld zich ontwikkelen om aan de behoeften van de reizigers te voldoen.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *