Het vliegveld Svalbard Longyear is het belangrijkste vliegveld op het eiland Spitsbergen in de Noorse archipel Svalbard. Het vliegveld is vernoemd naar de nabijgelegen nederzetting Longyearbyen, de grootste nederzetting op het eiland.

Locatie

Het vliegveld Svalbard Longyear ligt op ongeveer 3 kilometer ten noordoosten van Longyearbyen. Het is gelegen aan de westkust van het eiland Spitsbergen, dat deel uitmaakt van de Noorse provincie Svalbard. De locatie van het vliegveld biedt adembenemende uitzichten op de omliggende bergen en fjorden.

Bereikbaarheid

Het vliegveld Svalbard Longyear is bereikbaar per vliegtuig vanuit verschillende Noorse steden, zoals Oslo en Tromsø. Er zijn regelmatige vluchten die passagiers naar het eiland brengen. Het vliegveld fungeert als een belangrijke hub voor toeristen die Spitsbergen willen verkennen en wetenschappers die onderzoek doen in de regio.

Daarnaast is het vliegveld ook bereikbaar per boot. In de zomermaanden zijn er veerdiensten die passagiers vanuit het vasteland naar Spitsbergen vervoeren. Deze optie biedt een unieke ervaring, waarbij men de prachtige Noorse fjorden kan bewonderen tijdens de overtocht.

Aantal passagiers

Het vliegveld Svalbard Longyear verwerkt jaarlijks een aanzienlijk aantal passagiers. In 2019 werden meer dan 150.000 passagiers bediend, wat aangeeft dat het vliegveld een belangrijke rol speelt in het toerisme en de wetenschappelijke activiteiten op Spitsbergen.

Wetenswaardigheden

– Het vliegveld Svalbard Longyear is het noordelijkste vliegveld ter wereld dat commerciële vluchten bedient. Dit maakt het een unieke bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar avontuur en nieuwe ervaringen.

– Het vliegveld heeft een enkele start- en landingsbaan, die ongeveer 2.400 meter lang is. Deze baan is geschikt voor verschillende soorten vliegtuigen, waaronder grote passagiersvliegtuigen.

– Het vliegveld beschikt over moderne faciliteiten, waaronder een terminalgebouw met winkels, restaurants en andere voorzieningen voor passagiers. Er zijn ook autoverhuurbedrijven aanwezig voor reizigers die het eiland willen verkennen.

– Spitsbergen staat bekend om zijn ongerepte natuur en unieke wildlife. Het vliegveld Svalbard Longyear is de toegangspoort tot dit adembenemende landschap, waar bezoekers kunnen genieten van activiteiten zoals ijsberensafari’s, gletsjerwandelingen en het bewonderen van het noorderlicht.

– Het vliegveld heeft een belangrijke rol in het ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek op Spitsbergen. Verschillende onderzoeksinstellingen hebben faciliteiten op het eiland en maken gebruik van het vliegveld om hun personeel en benodigde apparatuur te vervoeren.

– Het vliegveld Svalbard Longyear is het hele jaar door operationeel, hoewel de frequentie van vluchten kan variëren afhankelijk van het seizoen. In de wintermaanden zijn er minder vluchten vanwege de extreme weersomstandigheden in het gebied.

Al met al is het vliegveld Svalbard Longyear een belangrijke schakel in de verbinding tussen Spitsbergen en de rest van de wereld. Het biedt reizigers de mogelijkheid om dit afgelegen en prachtige deel van Noorwegen te verkennen, terwijl het ook een belangrijke rol speelt in het ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek op het eiland.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *