Vliegveld Tirana

Het vliegveld Tirana, ook wel bekend als de Internationale Luchthaven van Tirana, is de belangrijkste luchthaven van Albanië. Het is gelegen in de hoofdstad Tirana en speelt een cruciale rol in het verbinden van het land met de rest van de wereld.

Locatie

Het vliegveld Tirana ligt ongeveer 17 kilometer ten noordwesten van het stadscentrum van Tirana. Het is gelegen in de gemeente Rinas en bevindt zich op een hoogte van 38 meter boven zeeniveau. De luchthaven is strategisch gelegen en biedt gemakkelijke toegang tot de hoofdstad en andere belangrijke steden in Albanië.

Bereikbaarheid

Het vliegveld Tirana is goed bereikbaar met verschillende vervoersmiddelen. Hier zijn enkele opties:

 • Auto: Reizigers kunnen het vliegveld bereiken via de SH1-snelweg, die Tirana verbindt met de luchthaven. Er zijn parkeerfaciliteiten beschikbaar voor zowel korte als lange termijn.
 • Bus: Er zijn regelmatige busdiensten beschikbaar van en naar het vliegveld. Verschillende busmaatschappijen bieden vervoer naar verschillende bestemmingen in Albanië.
 • Taxi: Reizigers kunnen ook gebruik maken van taxi’s om van en naar het vliegveld te reizen. Er zijn taxistandplaatsen beschikbaar buiten de terminal.

Aantal passagiers

Het vliegveld Tirana heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke groei doorgemaakt in het aantal passagiers. In 2019 bedroeg het totale aantal passagiers meer dan 3 miljoen. Deze groei is te danken aan de toenemende populariteit van Albanië als toeristische bestemming en de verbeterde connectiviteit met andere Europese steden.

Faciliteiten

Het vliegveld Tirana biedt een breed scala aan faciliteiten om het reizigerscomfort te garanderen. Enkele van de belangrijkste faciliteiten zijn:

 • Winkels en restaurants: Er zijn verschillende winkels en restaurants beschikbaar op de luchthaven, waar reizigers kunnen genieten van eten, drinken en winkelen.
 • Duty-free winkels: Passagiers kunnen profiteren van belastingvrije winkels om producten zoals parfums, cosmetica, alcohol en tabak te kopen.
 • Wisselkantoren en geldautomaten: Er zijn wisselkantoren en geldautomaten beschikbaar op de luchthaven voor het wisselen van valuta en het opnemen van geld.
 • Autoverhuur: Verschillende autoverhuurbedrijven hebben vestigingen op de luchthaven, waardoor reizigers gemakkelijk een auto kunnen huren om het land te verkennen.
 • Wifi: Gratis wifi is beschikbaar op de luchthaven, zodat reizigers verbonden kunnen blijven tijdens hun verblijf.

Wetenswaardigheden

Naast de gebruikelijke faciliteiten zijn er ook enkele interessante wetenswaardigheden over het vliegveld Tirana:

 • De luchthaven heeft één start- en landingsbaan, die onlangs is gerenoveerd en uitgebreid om aan de groeiende vraag te voldoen.
 • Het vliegveld Tirana is de thuisbasis van de nationale luchtvaartmaatschappij van Albanië, Air Albania.
 • De luchthaven heeft een moderne terminal met faciliteiten zoals lounges, bagageafhandelingssystemen en beveiligingscontroles.
 • Er zijn regelmatige vluchten van en naar verschillende Europese steden, waaronder Amsterdam, Londen, Rome en Istanbul.
 • Het vliegveld Tirana speelt een belangrijke rol in het stimuleren van het toerisme en de economie van Albanië.

Al met al is het vliegveld Tirana een belangrijke toegangspoort tot Albanië en biedt het reizigers een comfortabele en handige ervaring. Met de groeiende populariteit van het land als toeristische bestemming, zal het vliegveld naar verwachting blijven groeien en zich verder ontwikkelen om aan de behoeften van de reizigers te voldoen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *